fredag, juli 22, 2005

Slovakk-i-morgen

Krakow er oppskrytt, og saann er det med den saken. Gamle hus som ER gamle, javel, men ogsaa ufattelig turist-tetthet, som i og for seg ikke er noe problem, men naar det foerer til koe overalt hvor det er noe aa se, da er det ikke bra.

Saa jeg roemte byen. Tok toget opp i fjellet til Zakopane, og oppdaget at der var det akkurat likedan, fullt av folk som hadde roemt fra trengselen i Krakow. Og speidere. Tusenvis av speidere i alle former og farger, som skulle paa fjelltur. Saa jeg roemte videre. Over grensa, til Slovakia, og byen Tatranshka Lomnitsa som var paa den andre siden av det samme fjellet som Zakopane ligger og smyger seg opp mot. Og der var det endelig fred og ro, enda det var paa solsiden av fjellet. Der ble jeg. Foerst dro jeg til Horny Smokovec, som var et fint lite sted aa tusle opp fra, enda det hoeres ut som om byen er oppkalt etter en serbisk krigsforbryter som har gjort karriere som pornostjerne. Saa dro jeg tilbake til Lomnitsa, og tok taubane fra 800 meter opp til 2643 meter og kom meg paa et vis ned igjen for egen maskin nesten hele veien. Det rare med den fjelltoppen er at det nesten ikke er noen som kommer dit, for det er bare plass til 10-12 stykker i den taubanen, og den tar en halvtime tur-retur, men likevel var det en strykerkvartett fra operaen i Venezia som stod paa toppen der og avholdt friluftskonsert. Saa hvis noen syntes de saa meg staa i bakgrunnen og hoere henfoert paa i et innslag i slovakiske Dagsrevyen i gaar, saa saa dere riktig.

Ting koster ikkeno her, og jeg blir litt nervoes av det, saa jeg maa dra videre. Proever aa komme meg til Ungarn i morgen, i dag er jeg i Koshnitze. Tiden gaar og jeg maa rekke Transilvania og helst Moldova ogsaa, og togene deromkring gaar visst laaaaangsooooomt.

I hvert fall. Fornoeyd med endelig aa ha funnet litt ordentlig villmark, om enn med litt taubane og klassisk musikk i. Og saann passe solbrent. Det blir man nemlig selv om det er overskyet, bare man er hoeyt nok opp i lufta, husket jeg plutselig etter en lang dag i fjellet.

Bjoern

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei. Vi har tenkt oss til Zakopane i vinter for å stå på ski. Tror du det er ok? Anne

Bjørn Christian Tørrissen sa...

Hei Anne,

Ja, det tror jeg så definitivt. Zakopane har fire forskjellige skianlegg med mer enn 50 heiser, så dere finner helt sikkert bakker som passer dere. Ganske billig er det også. En tipakning med heisbilletter koster 150 kroner eller deromkring. Enda litt billigere (tror jeg) er det å dra over grensa, til Slovakia. Fra Tatranska Lomnica er det mange gode bakker også for erfarne alpinister.

Selve Zakopane er trivelig. Det minner kanskje litt om Lillehammer. Finfin gågate, og hele byen handler mest om turisme, enten det er turgåere om sommeren eller skiløpere om vinteren. Det er relativt dyrt der, til å være Polen, men ikke noe som skremmer nordmenn, akkurat. Igjen, over på slovakisk side er det billigere, og litt mindre tett av turister.

Zakopane har også den fordelen at om det er superdårlig vær eller noe, så er det bare et par timer med toget ned til Krakow, hvor det alltids er noe å finne på uansett vær.

God tur!

Bjørn