Og det mener jeg faktisk. Å gå hundrevis av kilometer kan høres krevende ut, men når alle fasiliteter er supergode og når stien er så lett å følge som Camino de Santiago er, så er det faktisk en enkel sak. Levende bevis på det er alle 70- og 80-åringene du møter underveis, som også er på vei til katedralen i Santiago.
Ta en kikk på bildene her, og se om ikke du også får litt lyst til å finne frem langdistansedyret i deg!
* Solbrenthet på venstre side, for når man hele tiden går vestover er det der sola treffer.
* Såre munnviker, etter inntak av mye fersk, sprø baguette.
* Tær hvor neglene plutselig falt av fikk hvert sitt såre punkt, for å si det sånn.
* Vond hals, da termostaten i kroppen slet med rask overgang fra nullføre ved frokost til varm sommerdag før lunsj.
Det fine med mange plager er at man ikke kan irritere seg over den samme lidelsen lenge av gangen. Og enda bedre er det at smertene gradvis gir seg, helt til du plutselig etter en lang dags marsj oppdager at ingenting gjør vondt lenger, og at det eneste som hindrer deg i å gå videre er at det har blitt mørkt. Da har kroppen blitt en gåmaskin, og du føler deg som et slags supermenneske. For meg tok det en uke å komme dit, og det var det verdt.
Man trenger uansett ikke å gå hele veien for å bli en godkjent pilgrim. Ti mil til fots er minstekravet, og så kan man selv velge hvor mye mer man går, utifra hva man har tid og lyst til. Hvis du ikke kan gå hele veien, bør du etter min mening i hvert fall velge deg en annen strekning å gå enn de fleste gjør, nemlig de ti siste milene inn til Santiago. Den delen er nemlig mer frustrerende enn egnet til å få deg inn på VIP-lista for Himmelen. Med mindre du synes at den beste turen du kan gå i Norge er søndagstur rundt Sognsvann i Oslo eller over Besseggen midt i fellesferien, da. Her går du nemlig i flokk, og er du som meg gjør det at du fort mest av alt føler deg som en sau.
De ti milene fra Ponferrada til Sarria vil jeg gjerne anbefale, men på resten av turen kan man kanskje enten unne seg motorisert ferdsel, eller eventuelt finne dagsetapper som går andre veier enn den korteste og mest overfylte offisielle pilgrimsveien.
Det aller beste med turen var likevel at det å mestre de lange dagsetappene gjorde at jeg etterhvert og etterpå følte meg sterkere enn på veldig, veldig lenge. I flere år hadde jeg slitt med vonde knær, men i løpet av denne vandringen bygde jeg opp støttemuskulatur som gjør at jeg nå ikke lenger får vondt i knærne av en dags bratt gange eller andre tunge belastninger. Dét alene var verdt innsatsen min på tre drøye uker.
Buen camino! #8D)
Bjørn