lørdag, mars 07, 2009

Regnskapets time

(Eller: Hvorfor Australias turistindustri sliter.)

Nå kommer jeg snart til å publisere diverse bilder og tekst fra mine ti uker i Australia nylig. Og når jeg gjør det kommer jeg antagelig til å få en del e-post med spørsmål om reisen min. Mange av spørsmålene kommer til å handle om hva reisen kostet.

Vanligvis pleier jeg å svare at jeg egentlig ikke vet helt. Jeg setter aldri opp noe budsjett for turene mine. Jeg bare betaler det det koster for å komme dit jeg vil og gjøre det jeg får lyst til. Men på denne turen gikk jeg konstant med en slags følelse av at jeg brukte mer penger enn jeg pleier, og kanskje mer enn jeg burde.

Nå har jeg kikket på kontoutskriften min for perioden jeg var i Australia, og jøje meg, jeg brukte jammen penger, ja! Ikke at jeg klager, såklart. Denne reisen gav meg mange av de der øyeblikkene av lykke som antagelig er hovedgrunnen til at jeg reiser. Men når jeg ser på det i ettertid, så er det ingen tvil om at for de pengene kunne jeg jammen gjort mye flott andre steder i verden i stedet!


Så for de av dere som funderer på å ta dere en tur til Australia, følger her noen kjedelige men forhåpentligvis nyttige fakta om hva en tur som min koster.

NB! Jeg er veldig selv-aktivert. Hvor enn jeg reiser så finner jeg på noe å gjøre på egen hånd. Vanligvis bare går jeg rundt og observerer, og koser meg med det. Jeg gjorde ingen fallskjermhopp, strikkhopp, cruise eller turer med guide, og jeg deltok i veldig liten grad i de utallige, ofte overprisede aktivitetene for ryggsekkreisende, som tilbys overalt i Australia. Sånn sett har jeg antagelig reist på ganske lavbudsjett.

Vil du ha et eksempel på hva sånne overprisede aktiviteter kan være? Vel, hvis du drar til Sydney oppdager du fort Harbour Bridge, og antagelig tenker du at det hadde sikkert vært fint å gå opp der og se utover byen. Og gjett hva? Det kan du gjøre! Hvis du er villig til å bruke tre og en halv time på det, inkludert et lite sikkerhetskurs og tiden det tar å få på seg kjeledress og vernesko. Det koster "bare" 850 kroner. For å gå i trapper! Med mindre du har lyst til å gjøre det ved solnedgang, da. For da koster det 1125 kroner. Eller hvorfor ikke gjøre det ved soloppgang? Jo, fordi da koster det sinnsyke 1333 kroner! Og ennå har jeg ikke nevnt at på turen får du ikke lov til å ta med deg eget kamera. Du er derimot mer enn velkommen til å betale en stiv pris for en kopi av bildene som "bro-turlederen" din tar underveis.

Det mest fantastiske med brobestigningen i Sydney er ikke prisen de tar for det, eller utsikten fra toppen, men det faktum at siden de startet med slike turer i 1998 har to millioner turister gjort turen! Ikke verst for en bro som kostet bare 10 millioner australske dollar å bygge (i 1932).

Det er lett å bruke en formue selv om du holder deg borte fra byene og i stedet bruker tiden din på turer i Australias mange fantastiske landskap. En guidet tur gjennom Tasmanias villmark koster typisk åtte til tolv tusen kroner for 5-7 dager. Ok, det kan hende du får overnatte på hytter med vinkjeller og boblebad, men det er likevel en avsindig pris å betale for å nyte av en natur som i utgangspunktet ble skapt gratis.

Vi som er fra Norge skjønner jo at prisen for å bevare en høy levestandard er nettopp høye priser på det meste. Men de fleste som har begrensede midler å reise for er fornuftige nok til å holde seg unna Norge. Australia, derimot, virker det som om stort sett alle som tar seg en tur Jorda rundt besøker, og der bruker de halve budsjettet sitt på å gjøre vanligvis forbausende lite. De kunne fått SÅ mye mer for pengene sine andre steder i verden!

Nuvel. Her er noen tall fra meg. Jeg oppgir tallene i australske dollar, AUD, sånn at de kanskje ikke blir fullt så sårbare for valutasvingninger som hvis jeg hadde brukt kroner.

Samlede utgifter, inkludert alt: About AUD 10000 (i mars 2009 tilsvarer det cirka 45000 kroner).
Gjennomsnittlig forbruk pr dag (jeg var borte i 70 dager), inkludert flybillett fra Norge: AUD 140.
Gjennomsnittlig forbruk, uten flybilletten fra Norge: AUD 101.

Flybillett til/fra Australia
Jeg reiste med British Airways i høysesongen og fløy Oslo - Perth og Sydney - Oslo: AUD 2800. Lavere priser har vært tilbudt senere, men bare det å komme seg til og fra Australia kostet meg altså rundt en fjerdedel av totalutgiftene. Når det er sånn gir det mening å bli der en stund og se mye.

Overnatting
Inkludert en del netter i telt i bushen: AUD 1100. På mindre steder bodde jeg for 20-25 dollar pr natt, på større steder kostet det litt mer, 30-35 dollar. Det finnes litt billigere vandrerhjem og ungdomsherberger nesten overalt, men jeg foretrekker trygge og rolige steder, og de koster ofte litt mer. Ofte er det YHA-vandrerhjem jeg velger.

Mat
Jeg vet ærlig talt ikke helt hvor mye av det jeg brukte som gikk til mat og drikke. Et måltid fast food kostet typisk AUD 10 (pizza, hamburger, kebab, kylling). Å spise på en litt ordentlig restaurant kostet typisk rundt det dobbelte av det. Man kan lage mat selv på vandrerhjemmene, men det lønner seg bare hvis man finner noen å dele matlagingen og innkjøpene med.

I Vest-Australia er det mange små steder langt fra alt, og der koster dagligvarer MYE mer enn de koster inne i byene og på østkysten. Det lønner seg å handle mye i butikkene til de store matvarekjedene når man kan. Aktuelle kjeder er typisk Coles, Woolwoorths og IGA.

For meg er sjokolade essensielt, og det er litt dyrt i Australia. Heldigvis har kjedebutikkene ofte tilbud på store sjokoladeblokker (200-250 gram for 12-20 kroner).

Transport
Det å komme seg rundt i Australia blir fort dyrt. Det er enorme strekninger som skal tilbakelegges, og konkurransen om kundene er ikke stor. Man kan fly langt ganske billig, men da går man også glipp av alt man kan se på underveis.

Greyhound er et bra busselskap, men hvis du skal til steder litt utenfor hovedferdselsårene så har de en håpløs rutetabell. Jeg valgte i stedet å reise med Easyrider Tours. De selger billett fra A til B, og så kan man gå av og på bussen der man vil underveis, de kjører innom mange av de stedene som man virkelig vil se, og de har busser som går på tider av døgnet som gjør at man får med seg mest mulig. Ulempen med dem er bare at det koster litt mer enn Greyhound, og sjansen for at bussen bryter sammen er vel strengt tatt litt større også. #8D)

Min Easyrider-billett fra Perth til Broome kostet cirka 750 AUD for 7 reisedager med selvvalgt antall stopp, og tilsvarende billett i et triangel på tre dager sør for Perth kostet AUD 320.

Jeg gjorde noen innenriksflyvninger også: Broome - Perth for AUD 165. Perth - Melbourne for AUD 120. Hobart - Melbourne for AUD 150. Jeg fant billettene via www.webjet.com.au, og det lønnet seg virkelig å kjøpe billett minst en uke før avreise.

Jeg tok ferge fra Melbourne to Tasmania, og jeg var heldig og fant en restplass på en dagseiling for AUD 45. Vanlig pris én vei er AUD 128, eller AUD 179 i høysesongen.

Jeg tok tog fra Sydney til Blue Mountains, og det var rimelig, under AUD20. Tog brukte jeg også derfra til Port Macquarie og tilbake til Sydney etterpå, for cirka AUD 70 hver vei. I tillegg tok jeg en nattbuss fra Melbourne til Sydney, og det kostet AUD 75. Jeg reiste med Firefly, men Greyhound tilbyr omtrent samme reise for samme pris.

Underveis på reisen min fant jeg på at jeg ville gå "Overland Track", en langtur i fjellene i Tasmania. Å få vandretillatelse kostet AUD 150. Da kunne jeg gå så lenge jeg ønsket, men jeg måtte starte på en gitt dag. For å få lov til å gå måtte jeg ha "ordentlig utstyr". Det var midt på sommeren, men det ble likevel stilt krav om at jeg måtte ha eget telt og varmt og vindtett regntøy. Jeg kjøpte det så billig som jeg kunne finne det, og det endte med å koste meg cirka AUD 275.

Sånn. Det var det. Nå håper jeg du tenker deg godt om før du reiser til Australia. Det er et supert reisemål, men det er da også resten av verden, og for store deler av resten av verden kan du klare deg med mye mindre penger... #8D)

God tur, hvor du enn drar!

Ingen kommentarer: