søndag, august 15, 2010

Indian Summer

Som jeg kanskje husker, så dro jeg til India en tur i april. Nå har jeg endelig bestemt meg for å jobbe litt med haugen av bilder jeg fikk med meg hjem derfra. Jeg tok bare to bilder pr million innbyggere i landet, men det er likevel litt av en sjau å jobbe seg gjennom det! For å oppmuntre meg selv litt har jeg delt galskapen opp i to avdelinger, og nå er den første klar. Hurra. Bare se her.

Bildene er greie, de, men jeg gjorde nok ikke så mange nye oppdagelser. Det nærmeste jeg kom noe sånt var kanskje da jeg under transport fikk et glimt av "Anu's Rear Parts Repair Shop", men jeg rakk heldigvis ikke å få tatt noen bilder av hva de enn driver med der inne.

Billigste billett til India går som regel til New Delhi, og når man først er der reiser man typisk fort videre til Agra. Agra er ikke noe fint, det heller, men det har i hvert fall trekkplasteret Taj Mahal. Der bør jo en bereist person ha vært, og nå har jeg vært der. Det var helt greit, men det beste var å gå rundt og se alt det andre rare som ligger rundt der.

Vegg-i-vegg med Taj Mahal, men inngangsmessig langt unna, ligger et hindutempel som tydeligvis var det store in-stedet for likbrenning der i byen. Inderne er ikke mer sjenerte for å vise sin måte å ta avskjed med de døde på enn vi er, så det fikk jeg sett ganske nøye på. Da det etter hvert kom til flere mennesker for å se på meg enn for å se på likferden, ble det likevel litt pinlig, og jeg dro videre.

Neste obligatoriske stopp var Jaipur, som er nok en kaotisk og skitten storby bebodd av flere millioner mennesker for mange. Igjen gikk jeg bare rundt og kikket storøyd på det hele. Mest på moderne elendighet, men også på noe antikk storhet. Inderne kunne en gang i tiden det der med å bygge palasser. Ett av dem viste seg å være en kino med interiør fra 1950-tallet. Det så ut til at folk nesten mest gikk dit fordi det var klimaanlegg der. Det var ganske så kjølig, men de innfødte holdt varmen ved å snakke i mobiltelefon, la ungene løpe fritt rundt og le høyt og hjertelig hver gang det var voldsscener. De holder også på tradisjonen med pause midt i filmen sånn at folk kunne gå ut og varme seg og kjøpe mer popcorn.

Om byen Jaipur ikke har så mye å by på, så trenger man ikke dra langt derfra for å finne storslagne greier. Rett utenfor byen ligger Amber, et gedigent festningsanlegg som strekker seg over flere fjell og høyder, så det nesten ser ut som om man har kommet til Den kinesiske mur. Det var jeg slett ikke forberedt på, og det var utrolig morsomt å få seg en sånn overraskelse bare ut av en liten tur med rickshaw.

Nå hadde jeg fått nok av kultur og trengte sårt litt natur. Det fant jeg i Ranthambhore nasjonalpark ved den lille byen Sawai Madhopur. Dit drar man for å finne en tiger eller to, og å komme seg dit fra Jaipur gjør man greit med tog. Jeg reiste på gærningklasse. Heldigvis ligger stedet ikke så langt fra Jaipur, så damen på setet tvert imot rakk bare å begrave meg opp til knærne i peanøttskall før jeg var fremme og kunne gå av.

Til tross for de minst entusiastiske guidene jeg noensinne har vært ute for så fant vi faktisk både tiger og leopard. Det var da også alt de brydde seg om. Landskapet der er superfint og det er massevis av vakre fugler og grasiøse hjorter der, men parkvokterne var fullstendig blinde for sånt. På den andre siden, hvis jeg hadde vært turleder i en skog hvor jeg selv ikke befant meg på toppen av næringspyramiden, så hadde kanskje ikke jeg heller snudd meg to ganger etter kråker og prestekrager.

Men i hvert fall. Nå ligger bildene der, og snart kommer det flere!

Fortsatt god sommer.

Bjørn